BÅTTURER RUNT BJÖRSÄTER

Att lämna båthamnen är ofta att lämna molnen bakom sig. Ju längre ut i Mariestads sköna skärgård man kommer, desto större chans att få molnfri himmel.

Redan efter två och en halv sjömil ser man öppen horisont och kan välja en överfart till Djurö Nationalpark eller det något närmare paradiset Brommö med sin vackra skärgård.

Direkt framför sig har man då Onsö som i sig är ett gytter av öar med många fina platser att lägga till och tillbringa en sommardag.

 

I bland kan Vänern ligga helt i bleke. Bilden är tagen mellan Onsö och Island i maj 2002. Byxgrund rakt framför erbjuder fint abborrfiske, men det finns många andra fina platser som det nappar bra på också.

Slutet på sommaren 2001 var fantastisk när det gäller abborrfiske. Det fanns gott om stora fina abborrar.

 

Här syns en av Onsös fina naturhamnar. Just här kan man ligga nästan helt i lä nästan när det blåser västan och ändå se horisonten i väster över klipporna. En fin lagun att smyga in i för sol och bad.

Ett annat fint ställe i närheten här är 'Armhålan', Kämpaviken på sjökortet, som är en oas när man vill undvika vind och här finns även en fin liten sandstrand.

 

Viksnäs fyr är ett av riktmärkena för infart till Mariestad från väster och även vår båtklubbs 'stamfyr'. Tyvärr är den släckt, men den är ändå en typisk vacker Vänerfyr längst ut på Viksnäs udde.

På Viksnäs udde ligger också den vackert belägna fyrvaktarbostaden och när man ser den kan man tänka på hur det var att bo här under mörka vinterkvällar, långt bort från närmsta granne.

 

Även om abborren inte alltid nappar i stora mängder, är det roligt när något fastnar på kroken.

 

Bilden visar en avblekt horisont mot Djurö och Storvänern.

 

Island med sin fyr (som också tyvärr är släckt) är första riktmärket för många som båtvägen från väster kommer till Mariestad och här börjar också utprickningen av farleden.

På styrbordssidan på land ser man här också de två fyrarna vid Gullsjö som visar vägen genom den trånga passagen i början på farleden.

När man väl passerat Island finns det gott om styrutrymme igen tills man kommer fram till Viksnäs.

 

På öarna vid Onsö kan man för en dag bo på en öde ö alldeles för sig själv. Har man tur finns det plats på ett ställe där det redan är förberett för förtöjning med ringar som satts i berget.

Just den här ön, Thunborgs Ö, ligger på Onsös västsida och är lite svår att komma intill om man inte kommer in från söder och rundar den på östra sidan, där man kan förtöja i en ring.

 

 

 

På vägen hem från Viksnäs udde genom Björsätersviken sent en sommarkväll, med en hel hink med abborre som skall rensas, känns det bra när sjön ligger helt blank och man kan känna luften komma från Fåglefelts kor.
Vindkraftverket på Sjöberg har stannat och om man drar av på gasen kan man höra fåglarna sjunga sista versen för dagen i Sjöbergsskogen.